Gemeente Groningen

Dienst ROEZ – afdeling Economische Zaken 

ROEZ nieuw.JPG

Hét contactpunt voor startende en gevestigde ondernemers binnen de gemeente Groningen is Dienst ROEZ – afdeling Economische Zaken (EZ). Het team van Economische Zaken bemant dit loket sinds 2000, samen met een aantal collega’s: “Ondernemers kunnen bij ons terecht met al hun vragen op het gebied van ondernemen in Groningen. We leveren maatwerk en werken veel samen met andere (intermediaire) organisaties, zoals de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, NOM, Syntens, MKB Noord en F-linc. En uiteraard met onze interne partners, zoals de dienst SoZaWe. Wij clusteren de informatie die we krijgen en hebben daardoor inzicht in wat er speelt bij bedrijven en in bepaalde branches. Hierdoor kunnen we ook zorgen dat dit intern bij de gemeente vertaald wordt naar beleid. De gemeente Groningen wil graag dat initiatieven en voorstellen mede vanuit de bedrijven komen en stelt zich dan graag faciliterend op.”

 

Wat biedt Economische Zaken zoal?

gemeente2.jpg

1. Advies en begeleiding bij het starten van een bedrijf (incl. Belastingdienst en Kamer van Koophandel e.a.);

2. Advies en begeleiding van gevestigde ondernemers m.b.t. overheidsgerelateerde vragen;

3. Informatie over subsidiemogelijkheden;

4. Ondersteuning bij werving en selectie van personeel;

5. Contact met ondernemersnetwerken en bedrijvenverenigingen.

6. Advies over regels en vergunningen

7.Informatie over bedrijfskavels
8. Ondersteuning bieden bij het in contact brengen van ondernemers met organisaties, deskundigen of andere ondernemers.

 

Ondernemers zijn welkom op afspraak. Elke laatste dinsdag van de maand zijn daarbij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst aanwezig. Voor horecaondernemers is er een vast spreekuur, omdat er vaak redelijk veel werk zit in bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen.

 

Wil je een gesprek met een accountmanager van Economische Zaken, wil je een vergunning aanvragen, of wil je advies van de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel of F-linc? Maak dan een afspraak via het digitale afsprakenformulier: http://gemeente.groningen.nl/ondernemer/contact-economische-zaken/ of bel Economische Zaken: 050 – 367 8668.

 

Advies voor startende ondernemers

gemeente3.jpgDoor hun werk bij Economische Zaken hebben de medewerkers inzicht gekregen in het ondernemen. Wanneer gaat het goed en wanneer niet? Wat werkt wel en wat niet? Volgens hen moet je niet een bedrijf starten ‘omdat het je wel leuk lijkt’. “Je moet er echt voor gaan. Als de ondernemer enthousiast is, worden wij het ook al snel!” En loop je ergens tegenaan, schroom dan niet om contact op te nemen met het team van het Economische Zaken. “We denken in oplossingen in plaats van problemen. We geven informatie en komen altijd terug met een antwoord als we het niet meteen paraat hebben.” Economische Zaken heeft korte lijnen met organisaties zoals de NOM, het SNN, verschillende regionale netwerken en kennisinstellingen. “Groningen is een prachtige stad om een bedrijf te starten. Er is letterlijk ruimte voor ondernemers. De aanwezigheid van de grote hoeveelheid studenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen geeft een bepaalde sfeer aan de stad. Je leert hier snel mensen kennen en je vindt er veel hoogopgeleide potentiële arbeidskrachten.”

 

Economische Zaken en het JBN

ROEZ nieuw2.jpgEconomische Zaken is sinds 2009 subsidiënt van het JBN. het team van Economische Zaken is enthousiast over de samenwerking: “Er zijn ruim 12.000 bedrijven in Groningen. We kunnen daardoor niet altijd iedereen persoonlijk bereiken. Daarom kiezen we ervoor om netwerkorganisaties in te schakelen, zodat we een grote groep ondernemers tegelijk van dienst kunnen zijn. Dat kan via het JBN, een netwerk dat zijn bestaansrecht bewezen heeft: we bereiken hiermee een grote groep starters, voor ons een belangrijke doelgroep.

 

We bieden het JBN niet alleen financiële ondersteuning, maar willen ook graag onze expertise en kennis delen. We zullen elkaar daarom vast vaak zien op de maandelijkse borrels, bij bijeenkomsten (zoals onze halfjaarlijkse netwerkbijeenkomst voor startende ondernemers), maar wellicht ook tijdens bedrijfsbezoeken en in samenwerking met andere partijen. Natuurlijk is iedereen ook van harte welkom op het Zuiderdiep 98 voor meer informatie en een nadere kennismaking.”

 

Kijk voor meer informatie over Economische Zaken op:

http://gemeente.groningen.nl/ondernemer/economische-zaken/