Interview met JBN-lid Paul Engelsman
Interview met JBN-lid Paul Engelsman

Interview met JBN-lid Paul Engelsman

Paul is 34 jaar, woont in Groningen en is filmmaker. Ondanks dat hij meermaals werd afgewezen voor de prestigieuze filmscholen in Nederland hield dit Paul niet tegen carrière voor zichzelf te maken. Zijn voorliefde voor films en het maken hiervan is uiteindelijk uitgebloeid tot een fulltime baan. 

Recentelijk heeft hij zich aangesloten bij JBN. Om dit te vieren én hem voor te stellen hebben we Paul geïnterviewd. Tijdens dit interview bespreken wij zijn carrière van start tot heden en wat JBN voor hem betekent.

Vertel, wat doe je precies?

’Mijn naam is Paul, ik ben 34 jaar en woon in Groningen. Hier heb ik ook gestudeerd. In 2017, toen ik bijna klaar was met mijn opleiding, heb ik mij ingeschreven bij de KVK. En vanaf dat moment begon ik ook echt met lokale films te maken voor kleine ondernemingen.’’

’Na mijn opleiding ben ik dit fulltime gaan doen en ben ik mijn netwerk gaan uitbreiden. Ik ben commercials, music videos en corporate video’s gaan maken. Dit doe ik met het doel om uiteindelijk écht films te gaan maken. Als ZZP filmmaker heb je veel verschillende klanten.’’

‘’Ik vind films echt fantastisch als jij het publiek écht iets meegeeft of kritisch laat nadenken.’’

Hoe ben je in dit vak gerold?

’Ik begon het film maken te ontdekken toen ik nog maar 15 was. Ik heb toen een editing programma gedownload, en ben ermee gaan spelen. Daar spendeerde ik enorm veel tijd aan, omdat ik het zó interessant vond. Vanaf dat punt wist ik eigenlijk dat ik dit voor de rest van mijn leven wilde doen. Ook keek ik vanaf kleins af aan al enorm veel films. Dat heeft echt mijn liefde voor cinema aangewakkerd.’’

’Toen ben ik auditie gaan doen bij verschillende filmscholen in Nederland. Allemaal met super hoge eisen en een enorm beperkt aantal studieplekken. Dat heb ik drie jaar geprobeerd. Helaas ben ik nooit door een auditie gekomen. Na drie jaar dacht ik: ik ga iets anders proberen. Toen ben ik naar Groningen verhuisd en heb ik een media-opleiding gedaan. Vanaf daar ben ik mezelf echt gaan opwerken als filmmaker.’’

‘’Het mooiste aan mijn werk is dat je er geen papiertje voor nodig hebt, je moet het gewoon gaan doen. Ik heb een camera gekocht toen ik 20 was en ben ik video’s gaan maken. En dan komen mensen ook vanzelf naar je toe. Zo langzaam maar zeker bouw je dat op.’’

Heb jij tips/adviezen voor andere ondernemers?

‘’Sinds 2017 heb ik best wat fouten gemaakt. En daar heb ik ook heel erg veel van geleerd. Ik denk dat één van de eerste dingen die ik opnieuw zou doen is het vinden van een accountant. Al je administratie dus uitbesteden. Anders ga je gewoon fouten maken. Zo kan jij je focussen waar je écht goed in bent.’’

Wat is de meerwaarde van JBN voor jou?

Wat ik heel erg fijn vind is dat ik veel in contact kom met mensen buiten mijn eigen, creatieve bubbel. Mensen die ik normaal gesproken niet zou spreken. Dat verbreedt mijn horizon. Je praat met ondernemers uit verschillende hoeken. 

Het is een heel erg leerzaam proces hoe anderen soortgelijke problemen als ondernemer tackelen. Je kan er enorm veel tips uit halen voor je eigen onderneming. En het is gewoon een hele leuke groep mensen.’’

Side note: Paul is momenteel ook de huisfotograaf van JBN Groningen. Je komt het dan ook vast en zeker eens tegen tijdens het vastleggen van één van onze activiteiten of netwerkborrels.

In contact komen met Paul? Klik hier voor zijn ledenprofiel.

Reactie toevoegen

Email:

JBN

© 2022 - JBN Groningen - Alle rechten voorbehouden.